Keresés

Térkő tisztítás tippek és praktikák


Térkő tisztítás tippek és praktikák

Nem sok bosszantóbb dolog létezik annál, mint amikor az annak idején nagy gonddal kiválasztott és lerakott térkő felületén egy idő után megjelennek a különböző foltok. Fontos tudni, hogy számos praktika létezik, amelyek segítségével megakadályozható ezeknek a szennyeződéseknek a megtapadása, de mindenképpen érdemes időt és energiát szánni erre a feladatra. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legjobb térkő tisztítás tippek tárházát.

Térkő tisztítás tippek házi praktikákkal


Számos jól bevált házi praktika létezik, amelyek segítségével gyerekjáték lesz a térkő tisztítás. A legegyszerűbb eljárás, ha a felületet időről időre nagynyomású mosóberendezés segítségével távolítjuk el, természetesen szabályok betartása mellett. Nagyon fontos, hogy a szórófejet lapos sugárral állítsuk és körülbelül 50 centiméter magasból, maximum 150 bar nyomás mellett végezzük el a műveletet. Ezzel az egyszerű és környezetbarát megoldással a hézagokban lerakódott szennyeződések is könnyen eltávolíthatók.


Erős szennyezettség esetén bevethetők különböző tisztítószerek is, ám ezekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a beton alapú díszkövek esetén csak lúgos kémhatású szert használjunk, ugyanis a savra érzékeny az ilyen jellegű felület. Mindezt érdemes kombinálni a magas nyomású mosóberendezés használatával. Miután felvittük a felületre a tisztítószert, forró vízzel öblítsük le, végül a nagynyomású mosó segítségével fejezhető be a művelet.


Ha nem használnánk ipari vegyszert, akkor jó megoldás lehet az ecet és víz keverékét is, amelyet 1:2 arányban érdemes alkalmazni a térkő tisztításához. Egy szórófej segítségével fújjuk le a felületet, majd hasonlóan kell eljárni, mint a tisztítószerek esetében. Impregnálószer használata mellett nem kell aggódni amiatt, hogy az ecetes víztől a kő elveszíti a színét.


Térkő tisztítás tippek a megelőzéshez

Térkő tisztításhoz hasznos tanácsok


Egy kis célzott odafigyeléssel számos szennyeződéstől megkímélhetjük a felületet, így később jóval kevesebb időt kell majd fordítani a térkő tisztításra. Mutatunk néhány praktikát!


Készítsük fel a térkövet a tavaszi időszakra!

A tél végi karbantartás a burkolatok esetében nagyon fontos mozzanat. Ekkor a térkőre felhordott szennyeződéseket mindenképpen el kell távolítani, hiszen a téli fagy, az olvadás, az őszről itt maradt termések és levelek, valamint a burkolat csúszásmentesítéséhez használt szerek mind nyomot hagynak a felületen. Ha tél február végén időt szánunk ezekre a műveletekre, máris nagyon sokat tettünk azért, hogy az év többi részében kevesebb energiát kelljen fordítani a térkő tisztításra.


A rendszeres karbantartással számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat

Az időközönként elvégzett karbantartással nem csak a térkő tisztaságát őrizhetjük meg, de növelhetjük annak élettartamát is. Ide sorolandó a rések időről időre történő fugahomokkal való feltöltése, valamint az impregnálás is. Az utóbbi esetben – függetlenül attól, hogy természetes vagy betonból készült térkőről van szó – a felületet impregnáló folyadékkal szükséges kezelni. Ez egy olyan bevonatot képez a köveken, amely segít megelőzni a szennyeződések felszívódását a burkolókőbe, valamint megkönnyíti azok eltávolítását is.


Bízhatja profikra is a feladatot!


Ha térkő tisztítási tippek a téma, akkor természetesen a legbiztosabb eredményt akkor kaphatjuk, ha profi szakemberekre bízzuk a feladatot. Ők ugyanis a kő összetételének megfelelően, kímélő módszerekkel teszik újra foltmentessé a felületet. Ezzel kapcsolatban bővebb információt ide kattintva kaphat.


#alpinclean #térkőtisztítás #térkőmosás #térkőtakarítás #tippek

540 megtekintés0 hozzászólás