Keresés

Napelemek mosása szakértő kezek között

Frissítve: 2021. márc. 21.

Aki napelemet szereltet fel a házára, az bizony nem kérdés, hogy hosszú távra tervez ennek az alternatív energiaforrásnak a használatával. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik a napelemek tisztítása is. Ugyanis főleg az időjárási jelenségeknek és az arra repülő madaraknak hála, bizony előbb-utóbb kifejezetten tisztításra szorul majd a panelek felülete. Lássuk bővebben, miért is olyan fontos a napelemek tisztítása!

fontos a napelem mosása
A napelem mosása elkerülhetetlen

Miért fontos a napelemek mosása?


A napelemek tisztítása egy elkerülhetetlen feladat, amelyet időről időre mindenképpen el kell végezni. Olyan ez, mint a portörlés a bútorokon vagy a kocsi lemosása. Ez pedig nem csak esztétikai szempontok miatt lényeges, hiszen az ember rendszerint nem látja túl gyakran a napelemek felületét. Annak, hogy a napelemek tisztítása elengedhetetlen feladat, sokkal drámaibb oka van. Komolyabb szennyeződés esetén ugyanis akár az is előfordulhat, hogy 4-6 hónap alatt év alatt akár 50% - ot is romlik a hatékonyság, vagyis fele annyi áram termelődik. Különösen igaz ez akkor, amikor szeszélyessé válik az időjárás és az esős napokat napsütés váltja fel. Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy a porszemek sárrá alakulnak, feltapadnak az elemek felületére és ezzel máris sokat rontanak a teljesítményen még a napsütéses órákban is. Vagyis ha szeretné az áramszámlát kiváltani a napelemek használatával vagy csökkenteni az ezzel kapcsolatos költségeket, akkor mindenképpen fontos gondoskodni a rendszeres tisztításról.

a napelem mosása növeli a teljesítményt
A napelem mosása növel a teljesítményt

Miért nem elég ehhez az eső?


Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem elég ehhez az, ha néha egy kis eső lehullik az égből és megtakarítja az elemeket. Nos ez valóban az automatikus öntisztítás egyik módja, ám a levegőben szálló por, az ide pottyanó madár ürülék és a fák levelei mind olyan szennyeződések, amelyekkel a csapadék nem feltétlenül bír el. Különösen az olyan esőmentes időszakokban, amikor már a növények is vízre szomjaznak.Nem mindegy, milyen szerekkel és eszközökkel dolgozunk!


Nagyon fontos hangsúlyozni a napelemek mosása kapcsán azt, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szerekkel takarítjuk az adott felületet. Léteznek ugyanis speciális takarító eszközök és tisztító folyadékok, amelyek biztosan nem tesznek kárt a panelekben. Ráadásul léteznek egyedi gondoskodást igénylő elemek is, amelyekkel még óvatosabban kell bánni. Ilyenkor még a csapvíz minősége is számít, amelyet a lemosáshoz használunk. Cégünk emellett környezetkímélő takarító gép segítségével dolgozik, amely használatához nem szükséges vízhálózat, ugyanis saját víztartályokkal rendelkezik. Teleszkópos kivitelezésének köszönhetően extrém magasságokban, akár 12 m magasan is gyönyörű tisztaságot tudunk varázsolni, miközben statisztikai adatokat is látunk a panelek aktuális állapotáról. Ezeket tudatában pedig nem is kérdés, hogy napelemek tisztítása mindenképpen szakember feladata.


20 megtekintés0 hozzászólás