Keresés

Napelem tisztítása házilag

Frissítve: 2020. nov. 18.


Naplem tisztítás előtt győződjünk meg róla, hogyan lehet elvégezni
Jótanácsok napelem házilagos tisztítására

Mindegy, milyen odakinn az időjárás és tavasz vagy tél van éppen, a napelemek végzik a dolgukat és a napsugarak utolsó szikráit is magukba szívják még akkor is, ha borongós, szeles idő van odakinn. Aki napelemekkel szereli fel a házát, az mindig hosszú távra gondolkozik, ebbe pedig beletartozik az is, hogy időről időre el kell távolítani a szennyeződéseket az elemekről a maradéktalan működés érdekében. A jó hír az, hogy a napelem tisztítása házilag is megoldható. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.


Hogy zajlik a napelem tisztítása házilag?


Mielőtt bármihez is hozzálátna, mindenképpen fontos egyeztetni a gyártóval arról, hogy milyen szerekkel szabad megtakarítani az elemek felületét. Léteznek ugyanis speciális takarító eszközök és tisztító folyadékok, amelyek biztosan nem tesznek kárt a napelemekben. Másrészről azért sem mindegy, hogy miként fogunk hozzá a napelem takarításhoz, mert vannak egyedi gondoskodást igénylő panelek is, amelyekkel még óvatosabban kell bánni. Ilyenkor még a csapvíz minősége is számít, amelyet a lemosáshoz használunk. Vagyis lényeges, hogy a tájékozódás mindenképpen előzze meg a cselekedetet.


Miért lényeges a napelem mosás?


A napelem mosás pont olyan, mint amikor időről időre sort kerít az ember a kocsi lemosására vagy az otthona ablakainak megtakarítására. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem elég ehhez az, ha néha egy kis eső lehullik az égből és megtakarítja az elemeket. Nos ez valóban az automatikus öntisztítás egyik módja, ám a levegőben szálló por, az ide pottyanó madár ürülék és a fák levelei mind olyan szennyeződések, amelyekkel a csapadék nem feltétlenül bír el. Különösen igaz ez a szárazabb nyári időszakokban, amikor néha hetekig alig esik az eső. Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy a porszemek sárrá alakulnak, feltapadnak az elemek felületére és ezzel máris sokat rontanak a teljesítményen még a napsütéses órákban is. Komolyabb szennyeződés esetén akár az is előfordulhat, hogy 4-6 hónap alatt év alatt akár 50% - ot is romlik a hatékonyság, vagyis fele annyi áram termelődik. Vagyis azok számára, akik szeretnék az áramszámlát kiváltani a napelemek használatával vagy csökkenteni az ezzel kapcsolatos költségeket, mindenképpen fontos a rendszeres tisztán tartás.


Mikor érdemes profikra bízni a napelem mosás műveletét?


Bár a napelem tisztításházilag is lehetséges, jobb, ha szakértőre bízza
Napelem tisztítás, legjobb szakértőre bízni

Bár a napelem tisztítása házilag is elvégezhető, viszont több méteres magasságban ez igen veszélyes művelet lehet. Így ilyenkor érdemes szakértő alpinista csapat segítségét kérni, akik már hatalmas rutinnal rendelkeznek a napelem mosás területén és van a megfelelő felszerelésük ahhoz, hogy hatékonyan meg tudják tisztítani az elkoszolódott elemeket. Így többé nem kell azon törnie a fejét, hogy zajlik a napelem tisztítása házilag, hiszen a profi csapat rendelkezésére áll.


391 megtekintés0 hozzászólás