Keresés

Miért takarítsuk rendszeresen napelemeinket?

Egy napelem beruházás egy hosszútávú, előre gondolkodás eredménye. Ennek fényében kell az ápolásával is foglalkozni. Cikkünkben ezt mutatjuk be.


miért takarítsuk napelemeinket?

Mik hazánkban a legnagyobb szennyező tényezők a napelemek esetében?


Hazánkban a délebbi vidékekkel ellentétben nem a homok, ami a legjobban károsítja és csökkenti a teljesítményét a napelemeknek, hanem az általános eredetű, természetes por. Nem olyan gyakori esetekben, de előforduló szennyeződés a levelek és az állati ürülék által feltapadt lerakódás.


Esik az eső! Minek takarítsam a napelemeket?


Jogos a feltételezés és a kérdés ebben a témában, de a végeredmény nem ennyire egyszerű. A nagyvárosok szmogos levegője, a vidéki területeken szálló levelek, virámgszirmok és állati ürülékek nem tünnek el teljesen az esőzések után. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy napjainkban gyakoriak az Afrika felől érkező homokkal teli eső felhők, amik nagyobb koszt hagynak maguk után, mintha csapadék sem hullott volna. Ahoz, hogy megfelelő tisztítás induljon be a csapadék által több tényezőnek kell megfelelnie a folyamatnak és mondhatjuk ritkának. Ezután sem biztos, hogy a szennyeződés teljes egészében eltűnik, csak "sárrá" alakul át. Ezért ajánlják a szakemberek, hogy érdemes minden esőzés után egy szemlét tennünk a tetőn, hogy megbizonyosodjunk hogy napelemeink 100%-os hatékonysággal működnek. Igen, természetesen ezt senki nem teszi meg. Ezért érdemes napelem tisztítást kérni szakembertől egy fél évente, hogy ne történjen baleset és egy esetleges károsítás a napelemeken.
Nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk a napelemeket!


A napelemek nem tisztíthatóak túlságos lúgos vegyszerekkel és akármilyen háztartási vegyszerrel, mert a burkolaton mattosodást okozhatunk ezáltal csökkentve a teljesítményt. A csapadék víz keménysége miatt lerakódott vízkőt is sikeresen oldania kell hiszen az a plusz réteg nem engedi maximális hatásfokon futni a kis tetőn lévő energiagyűjtőnket. Vannak olyan felületkezelt napelemek amik csak a hozzájuk tartozó vegyszerekkel tisztíhatóak hiszen mással kárt okozunk. Ezért a konklúzió a napelem takarításhoz használható vegyszerek esetében minden esetben az, hogy a gyártó által ajánlott szerek a legjobbak. Viszont a gyártói utasítást, irányelveket elolvasva nyilván tudunk találni hozzáhasonló takarítószert, amivel ezt a munkát el tudjuk végezni hatékonyan. Feltéve, ha nem félünk a magasban. :)

#alpinclean #napelemtisztítás #napelemtakarítás #napelemmosás

7 megtekintés0 hozzászólás