Keresés

4 tipp a tökéletes térkő tisztítás eléréséhez

A térkő praktikus és esztétikus megoldás lehet a kertben, hiszen remekül feldobja a környezetet és csodás lehetőséget teremt a grillezéshez, a családi vagy baráti összejövetelekhez. Egészen addig tart azonban az öröm, amíg nem kerül valamilyen makacs szennyeződés a felületre. Ilyenkor bizony komoly fejtörést tud okozni, miként is oldható meg hatékonyan térkő tisztítás. Pontosan ezért összegyűjtöttük a legjobb tippeket térkő takarítás témában.


térkő tisztítás, térkő takarítás

1. Házi praktikák


Számos jól bevált házi praktika létezik, amelyek segítségével gyerekjáték lesz a térkő tisztítás. A legideálisabb az, ha a felületet időről időre nagynyomású mosóberendezés segítségével mossuk le. Ehhez nagyon fontos, hogy a szórófejet lapos sugárra állítsuk és körülbelül 50 centiméter magasból, maximum 150 bar nyomás mellett végezzük el a műveletet. Ezzel az egyszerű és környezetbarát megoldással a hézagokban lerakódott szennyeződések is könnyen eltávolíthatók. Emellett jó megoldás lehet az ecet és víz keverékének használata is, amelyet 1:2 arányban érdemes alkalmazni térkő tisztítás esetén. Egy szórófej segítségével fújjuk le a felületet, majd hasonlóan kell eljárni, mint a tisztítószerek esetében. Impregnálószer használata mellett nem kell aggódni amiatt, hogy az ecetes víztől a kő elveszíti a színét.2. Tisztítószerek


Erős szennyezettség esetén bevethetők különböző tisztítószerek is, ám ezekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a beton alapú díszkövek esetén csak lúgos kémhatású szert használjunk, ugyanis a savra érzékeny az ilyen jellegű felület. Mindezt érdemes kombinálni a magas nyomású mosóberendezés használatával. Miután felvittük a felületre a tisztítószert, forró vízzel öblítsük le, végül a nagynyomású mosó segítségével fejezhető be a művelet.


térkő tisztítás, térkő takarítás

3. Megelőzés


Egy kis célzott odafigyeléssel számos szennyeződéstől megkímélhetjük a felületet, így később jóval kevesebb időt kell majd fordítani a térkő takarítás folyamatára. Ehhez szorosan kapcsolódik például a tél végi karbantartás, amely során a térkőre felhordott szennyeződéseket mindenképpen el kell távolítani, hiszen a téli fagy, az olvadás, az őszről itt maradt termések és levelek, valamint a burkolat csúszásmentesítéséhez használt szerek mind nyomot hagynak a felületen. Ha tél február végén időt szánunk ezekre a műveletekre, máris nagyon sokat tettünk azért, hogy az év többi részében kevesebb energiát kelljen fordítani a térkő tisztításra. Emellett időről időre ajánlott a felületet impregnáló folyadékkal is kezelni. Ez egy olyan bevonatot képez a köveken, amely segít megelőzni a szennyeződések felszívódását a burkolókőbe, valamint megkönnyíti azok eltávolítását is.4. A legjobb, ha profikra bízza a feladatot!


Ha térkő tisztítás a téma, akkor természetesen a legbiztosabb eredményt akkor kaphatjuk, ha profi szakemberekre bízzuk a feladatot. Ők ugyanis a kő összetételének megfelelően, kímélő módszerekkel teszik újra foltmentessé a felületet speciális eszközök és szerek segítségével.

78 megtekintés0 hozzászólás